jmk_logga1.jpg

 
 kajak6.jpg kajak_gamla5.jpg kajak7.jpg kajakskiss1.jpg

Benpaddelkajak

Tycker om att paddla men blir tyvärr trött lite för fort när jag bara använder armarna, speciellt om det är motvind eller motströms. 

Och i stället för att träna mer som vore den enkla lösningen började jag fundera på om man inte kunde använda benen på något sätt. 

Tanken var att bygga något enklare för eget bruk så jag provade det enklaste jag kunde tänka mig, paddeln fäst i en stång mellan benen och linor från fötterna till paddeln. Det gav mycket kraft men det visade sig att när man trampar så drar man upp knäna precis där man vill ha paddeln. 

Det här fick mig att börja experimentera med att ha paddelen långt fram och att sätta fötterna direkt på paddeln. Det visade sig fungera riktigt bra och det är i grunden den här lösningen som jag jobbat vidare på. Nu har den fått handtag för att kunna hjälp till med armarna också och på senaste versionen som jag inte har någon bild på så kan man dessutom styr rodret med handtagen och så har den fått utfällbar pontoner bakom ryggen.

 

Den är nog inte lika effektiv som dom finare lösningar med fenor och propellrar som jag också sett, men i likhet med en vanlig paddel klarar den det mesta som, tång, vass, sjögräs, issörja och grunt vatten.

Jag har också upptäckt att när man har händerna fria kan man göra mycket annat medans man glider fram, som att fiska, filma, fota, titta i kikare, jaga kanske, vinka åt folk, mm, mm.  

Tror att väldigt många som skulle uppskatta att paddla inte vågar på grund av att kajaker och kanoter har så lätt att välta, visserligen kan man lära sig att reda ut det mesta men vägen dit är för lång och blöt för väldigt många.Tycker att det är dags att skrota vingelsnobbismen och tror att en lösning med utfällbara pontoner kan vara en bra lösning även om man inte vill använda benen som jag.


Har varit i kontakt med en rad kajak tillverkare både i Sverige och utomlans men ingen har trott på iden. Några tyckte om lösningen själva men menade att kajakfolket var alldeles för konservativa för att dom skulle våga satsa på en så annorlunda kajak.
Tror inte att det skulle var några problem att tillverka paddelsystemet till ett bra pris även i liten serie men problemet är att man behöver en specialbyggd kajak.
Har funderat på att göra en ombyggnadssatts så man kan bygga om en kajak själv om man är intresserad, men vet inte om det finns något intresse.

Största problemet med min kajaken i dag är att den är alldeles för kort, man får så mycket kraft att man kommer upp i skrovets toppfart nästan på en gång. När man trycker på lite kommer man ca en mil på en timme men då blir det stora svallvågor så det är inte speciellt effektivt, vore intressant att testa med ett längre skrov.
Har inga planer på att bygga en ny för tillfället men har en ide på ett annat fram drivnings system som jag nog måste prova så småningom !!


    
kajak_gamla4.jpg kajakskiss2.jpg kajak3.jpg kajak8.jpg
kajak4.jpg kajak5.jpgkajak7.jpg kajak_gamla2.jpg
 

jmk_logga1.jpg