jmk_logga1.jpg

Miljöprojekt

Elcykelbil

 

Elcykelbil2Elcykelbil4

En fyrhjulig cykel med heltäckande tygkaross och elektrisk hjälpmotor.

 

 

Sammanfattning

 

Att cykla är bra för kroppen, miljön och plånboken. Men cykeln har ett par svagheter:

 

  • man sitter obekvämt
  • man har inget skydd mot väder och vind
  • man tar sig inga längre sträckor utan att vilja duscha efteråt
  • den är ganska farlig om man kör omkull.

 

Lösningen på dessa problem är en fyrhjulig liggcykel med tygkaross, fjädring och elektrisk hjälpmotor. Minibillösningen gör den bekväm och hjälpmotorn gör den lättcyklad och snabb. Kostnaden per mil blir ca 2kr/mil och koldioxidutsläppet 20g/mil, det vill säga 94 gånger lägre än en personbil.

 

Projektets syfte är alltså att utveckla och föra fram elcykelbilen som ett miljövänligt, praktiskt och billigt transportmedel. Nu söker jag personer och organisationer som vill bli en del av projektet.

 

 

 

 

 

 

Bakgrund

Elcykel6Jag heter Mikael Kjellman, bor på Frösön, är 37 år och jobbar som konstruktör. Jag tycker om att cykla och har cyklat till jobbet både sommar och vinter under många år. Det är bra motion, billigt och dessutom bra för miljön. Däremot är det ganska obekvämt och även lite farligt, åtminstone på vintern. Med dubbdäck och regnställ går det förstås ganska bra men det är väl inte så roligt alla dagar. Jag har länge funderat på om det inte skulle gå att få till en bekvämare och säkrare cykel med någon sorts väderskydd.

 

Första idén var inspirerad av sittskiåkare; en tvåhjulig liggcykel med ett rörligt stödhjul till varje arm som man kunde hjälpa till att balansera cykeln med, men jag fick det aldrig att fungera bra. Det känns som man är lite för svag i armarna för att det skall bli tryggt och bra. Experimenten slutade med att jag byggde en trehjulig liggcykel med två hjul fram och ett bak. Den cyklade jag sedan med i ett par år tills jag började jobba längre hemifrån. Det blev då för långt och svettigt att cykla den lite tunga trehjulingen. Nästa test blev att bygga en tvåhjulig liggcykel, den var lättare och snabbare och funkade bra under sommaren. Men den blev i sin tur alldeles för ostadig och svårkörd för vintercykling.

 

Nästa satsning blev ett inköp av en elcykel med en 250W elmotor inbyggd i bakhjulet. Den gick både lätt och snabbt och var riktigt rolig. Men när det gick fortare blev det förstås också halare och otäckare på vintern.

Tillslut växte tanken fram att sätta elmotornavet på min gamla trehjuliga liggcykel. Det visade sig vara en riktigt lyckad lösning den lite tunga tröga trehjulingen blev snabb, lättcyklad och rolig.

Den inspirerade mig också att gå vidare och börja skissa på en ny konstruktion.

Elcykelbil8

Slutsatserna av mina tester och experiment så här långt är alltså följande:

 

  • Man skall sitta på en riktig sitts med stoppning
  • Man skall ha fjädring
  • Man skall ha en stabil lösning (minst 3 hjul)
  • Man skall ha en liten hjälpmotor
  • Man skall ha ett skydd mot väder och vind
  • Man skall kunna och få använda cykelvägarna
  • Man skall sitta i samma höjd som i en personbil

 


Nya prototypen

Elcykelbil10Jag har skissat på en ny lösning enligt slutsatserna ovan, som jag tror mycket på. Det är en fyrhjulig liggcykel med tygkaross, fjädring och elektrisk hjälpmotor.

 

Jag valde fyra hjul i stället för tre trots att det blir lite tyngre, detta för att kunna göra den så liten och smal som möjligt. Detta tror jag nämligen är avgörande för att få använda de befintliga cykelvägarna, men också för smidig parkering och för att lätt kunna frakta elcykelbilen med andra fordon.

 

Sittställningen ska vara som på en liggcykel för att få en bekväm stol och för att få ner tyngdpunkten. Sitthöjden bör vara som i en personbil för att se och synas i trafiken.

 

Elcykelbilen utrustas med luftfjädring både fram och bak. Detta låter kanske onödigt lyxigt, men en nackdel med att sitta i en stol är att man blir känsligare för större gupp och trottoarkanter. En cyklist ställer sig ju naturligt upp för att bemöta ett gupp.

 

Ramen tillverkas av gjuten glasfiber med cellplastkärna. Det är en lätt och stark lösning som lämpar sig både för lågserietillverkning och för masstillverkning.

 

Valet av hjälpmotor faller på ett 250w´s borstlöst elcykelnav som drivs med ett litiumbatteri.

Detta för att de finns att köpa som kompletta byggsatser till ett bra pris och att fordonet då fortfarande kan räknas som vanlig trampcykel. (= inget körkort, ingen skatt, ingen försäkring) 

 

Karossen utgörs av tyg på en ram av aluminiumrör och med en plexiglasruta.

Det blir en både lätt och billig lösning som dessutom enkelt kan tillverkas i olika varianter: sportig, elegant, gullig, cabad, osv. men med samma grundplatta.

Elcykelbil12

 


Ekonomi och miljö: vad kostar en elcykelbil att köpa och att köra?

De elcykelbilar jag kunnat hitta på nätet (trehjuliga med glasfiber kåpor) ligger mellan 50-100 tkr. Det rör sig om fina byggen med exklusiva material. Kombinerar vi det med väldigt små serier, så har vi antagligen förklaringen till höga priserna. Jag tror att den typen av elcykelbil jag konstruerar med lite ytterligare produktionsanpassning borde kunna kosta mellan 10-30 tkr mot kund, om tillverkad i stora serier.

 

Att köra elcykelbil blir väldigt billigt om man bara räknar elströmmen: ca 10öre/mil. Men tyvärr är det batterislitaget som är den stora kostnaden med dagens batterier. De bästa batterierna som finns tillgängliga idag är litiumjonbatterier, de uppges hålla för mellan 500-1000 uppladdningar. Räknar man ihop batterislitage och elström blir det en kostnad på ca 2kr/mil. Det är alltså betydligt billigare än en moped, som med bensin och försäkring hamnar på ca 10-20kr/mil.

 

Betydligt viktigare än själva prisbesparingen tycker jag ändå att miljöbesparingen är. Om vi tittar närmare på utsläppen av den mest uppmärksammade föroreningen (växthusgasen) koldioxid (co2), så ser det ut som följer:

 

  • En personbil släpper i snitt ut ca 1890g co2/mil.

 

  • En Toyota prius hybrid (bästa personbilen) 1040g co2/mil.

 

  • En EU-moped med fyrtaktmotor 0.22l/mil ger 528g co2/mil.

 

  • Elcykelbilen släpper inte ut något alls när man kör den, men däremot indirekt när man laddar batteriet med ström. Laddad med europeisk el gjord med mycket kol och olja blir ändå elcykelbilens utsläpp bara ca 68g co2/mil. Laddad med nordisk el med mycket vatten kraft blir utsläppet ca 20g co2/mil.

 

Alltså är elcykelbilen hela 94 gånger snällare än personbilen, 54 gånger snällare än hybridbilen och 26 gånger snällare än mopeden. Och skulle det här inte räcka kan man köpa miljömärkt el från vind och vattenkraft som har i det närmaste noll i co2 utsläpp. (Den kostar lite mer men några procent extra på 10öre/mil är ju inget att bråka om.)

 


Slutord och framtida visioner

Elcykelbil13

Nu är ju det här med cykelbilar ingen riktig nyhet kan man tycka. Cykelbilar i olika former har funnits med åtminstone sedan början på 1900-talet men de har ändå inte slagit igenom.

 

Så varför tror jag att det här skall vara mer intressant idag?

 

  • Hjälpmotorn löser cykelbilens stora svaghet, nämligen att den extra vikten gör dem tungcyklade i uppförsbackar och vid acceleration

 

  • Vi ser ett kraftigt ökande intresse för små miljövänliga fordon

 

  • Stigande bensinpriser

 

  • Ökande intresse för att träna och hålla sig i form.

 

 

 

TÄNKBART TRAFIKSYSTEM

När jag jobbat med och funderat kring hur elcykelbilen ska fungera har jag kommit på ett tänkbart framtida trafiksystem. Det bygger på elcykelbilar eller andra fordon av samma storlek.  Det skulle kunna fungera ungefär så här:

 

Man tar sin elcykelbil och cyklar fem kilometer ner till busstationen i samhället. Där sitter man fortfarande varm och torr trots duggregn och snålblåst och väntar några minuter på bussen. Turerna har blivit både tätare och snabbare nu när bussen inte behöver köra runt i varenda kvarter för att ta upp och lämna passagerare. Sedan kör man ombord cykelbilen på bussen, krokar fast sig i en bygel i golvet och sitter sedan kvar i sitt fordon under resan. När man kommer fram efter några mil med bussen stannar den vid busscentralen och man cyklar sedan vidare några kilometer till jobbet, skolan, frisören eller vart man nu skall. När man kommer fram har man lätt att parkera och är fortfarande varm och torr.


Syftet

Syftet med projektet är att utveckla och föra fram elcykelbilen som ett miljövänligt, välfungerande och billigt transportmedel.

 

Jag som enskild konstruktör och uppfinnare har i det här skedet inte några planer på att försöka patentera och kommersialisera konceptet. Det är inte någon direkt nyhet som går att patentera och en alldeles för komplicerad produkt för att kommersialisera på egen hand. Därmed inte sagt att man inte kan ta en massa patent på detaljlösningar eller att det inte skulle vara en bra affär för någon med stora resurser. Mitt syfte var från början bara att bygga en enklare elcykelbil åt mig själv. Men när jag insåg hur praktisk och miljövänlig den skulle bli bestämde jag mig för att försöka få någon att massproducera den oavsett om jag tjänar några pengar själv.

 

Syftet med den här presentationen är att försöka hitta fler som vill hjälpa till med projektet.

Som sagt är det ett alldeles för stort projekt för en person, men någon måste ju starta.

Jag har börjat i min ända som konstruktör och tagit fram en grundkonstruktion och en CAD-modell för att lättare kunna presentera projektet. Nu söker jag alla som tycker att det verkar vara ett bra projekt och vill hjälpa till.

 

 

 

Handlingsplan för projektet

Här är en första plan för vad jag tror behöver göras för att genomföra projektet:

 

  • Sprida och testa idén, få in respons på såväl själva projektet som på  presentationsmaterialet
  • Hitta sponsorer eller investerare till prototypbygget
  • Bygga en prototyp för att testa och vidareutveckla konstruktionen
  • Samla material och data till förbättrad presentation
  • Demonstrera och marknadsföra projektet
  • Bilda en arbetsgrupp med olika kompetenser som vill jobba med att driva projektet vidare
  • Bilda någon form av organisation (förening, stiftelse, företag) som verkar för att utveckla och föra fram elcykelbilen som ett miljövänligt, välfungerande och billigt transportmedel
  • Hitta framtida intressenter och möjliga tillverkare som till exempel bilfabrikanter, cykelfabrikanter och kraftbolag

 

 

 

 

Låter det här som ett roligt projekt att hjälpa till med eller har du några förslag?

Hör gärna av dig till mig:

 

Mikael Kjellman

Vagle 107, 832 96 Frösön

mikael_k@telia.com

Tel.070-532 22 01

 

jmk_logga1.jpg