Amfibie-Isjakt

Historia

Jobbar på att tar fram en mångsidigare och säkrare isjakt som man kan ta långturer med utan att vara orolig för svaga isar.
Har byggt en ganska lång rad med isjakter av olika konstruktion och har med åren kommit fram till en rad viktiga funktioner och egenskaper som jag skulle vilja ha i en isjakt. Har provat många av idéerna var för sig på dom olika byggena men har inte försökt kombinera dom i ett koncept tidigare.
Har testat att sätta slalomskidor på medarna så att man kan segla på snö och mjuka isar.
Har byggt en isjakt som jag kunde segla både på is och öppet vatten.
Har testat att ha ett riktigt tjockt skumgummisäte för att få bort stötar och vibrationer som fjädringen inte tar.
Har byggt ett riggsystem som balanserar seglet så att skotningen blir väldigt lätt och snabb. 

Den nya jakten som jag ritar på nu bygger på ett centralt skrov med platts för två personer bredvid varan och ordentligt med flytkraft. En planka med pontoner i ändarna så den blir stabil och inte vickar när man kör i vatten. Men finessen är att pontonen är upphängd i en led och kan vaka och fungerar därför också som fäste för medarna, skidor och eventuellt bärplan på sommaren. En styrmed längst fram på skrovet med samma typ av ledad ponton lösning som sidorna. Riggen blir en neutralt upphängd symmetrisk vingprofil med variabel yta.

Det här är inget högprioriterat projekt för tillfället men jag ritar på det i mellan åt och hoppas på att hitta några fler som ville hjälp till med projektet så småningom.