Benpaddelkajak

Demo film för Benpaddelkajaken

Historia

Tycker om att paddla men blir tyvärr trött lite för fort när jag bara använder armarna, speciellt om det är motvind eller motströms. Tanken var att bygga något enklare för eget bruk så jag provade det enklaste jag kunde tänka mig, paddeln fäst i en stång(6) mellan benen och linor(3) från fötterna till paddeln. Det gav mycket kraft men det visade sig att när man trampar så drar man upp knäna precis där man vill ha paddeln. 

Det här fick mig att börja experimentera med att ha paddeln långt fram och att sätta trampor(10) framme vid paddeln. Det visade sig fungera riktigt bra och det är i grunden den här lösningen som jag jobbat vidare på. Nu har den fått handtag för att kunna hjälp till med armarna och på senaste versionen kan man dessutom styr rodret med handtagen och så har den fått utfällbar pontoner bakom ryggen.

Den är nog inte lika effektiv som dom finare lösningar med fenor och propellrar som jag också sett, men i likhet med en vanlig paddel klarar den det mesta som, tång, vass, sjögräs, issörja och grunt vatten. Jag har också upptäckt att när man har händerna fria kan man göra mycket annat medans man glider fram, som att fiska, filma, fota, titta i kikare, jaga kanske, mm, mm. 

Har varit i kontakt med en rad kajak tillverkare både i Sverige och utomlands men ingen har trott på iden. Några tyckte om lösningen själva men menade att kajakfolket var alldeles för konservativa för att dom skulle våga satsa på en så annorlunda kajak.
Tror inte att det skulle var några problem att tillverka paddelsystemet till ett bra pris även i liten serie men problemet är att man behöver en specialbyggd kajak.

Största problemet med min kajaken i dag är att den är alldeles för kort, man får så mycket kraft att man kommer upp i skrovets toppfart nästan på en gång. När man trycker på lite kommer man ca en mil på en timme men då blir det stora svallvågor så det är inte speciellt effektivt, vore intressant att testa med ett längre skrov.
Har inga planer på att bygga en ny för tillfället men har en ide på ett annat fram drivnings system som jag nog måste prova så småningom !!